IMG_4198
В семінарі прийняли участь представники державнх органів міста Одеси та Миколаїва, зокрема представники Центрів безоплатної правової допомоги, працівники Пенсійного Фонду та Органів Соціального Захисту населення. Також участь прийняла Заступник Директора Фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі.

 

В процесі семінару обговорювались актуальні питання правового захисту внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, питання  отримання довідок про взяття на облік ВПО. Реєстрація місця проживання/перебування. Складнощі та наслідки невирішення зазначених питань в належні строки; надання довгострокових пільгових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі. Механізм та бюджетна спроможність реалізації, також інші питання. Особливу гарячу дискусію викликало питання переходу на електронні пенсійні посвідчення та можливі перепони в реалізації такого переходу для осіб з обмеженими можливостями та осіб похилого віку. Учасники семінару акцентували свою увагу на обмежених технічних можливостях відділень Ощадбанків, саме через цей Банк планується проводити виплати внутрішньо переміщеним особам. Нажаль, представники Ощадбанку не змогли приєднатись до дискусії, хоча і були запрошені. То ж деякі питання так і не знайшли своєї відповіді, а саме, як буде проводитись фізична ідентифікація осіб, які не можуть пересуватись самостійно.

Головні висновки семінару: взаємодія державних органів та громадськості - ефективний інструмент у вирішенні проблемних питань ВПО; окрім того, необхідно залучати до дискусії якомога більше осіб, які можуть вплинути на вирішення проблем ВПО та всі учасники висловили  сподівання на продовження таких зустрічей.

IMG_4221 (1)IMG_4221 (1)IMG_4208