18 березня 2020 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)». Також 02 квітня 2020 вступив в силу Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)»
Зазначеними законами встановлено деякі податкові пільги для фізичних та юридичних осіб. Розглянемо ті, які стосуються безпосередньо ФОП.

 

Звільнення від нарахування та сплати ЄСВ

Тимчасово за періоди з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 р. звільняються від нарахування та сплати ЄСВ такі особи:
• фізичні особи-підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування;
• особи, які провадять незалежну професійну діяльність;
• члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.
При цьому, зазначені особи можуть самостійно прийняти рішення про сплату єдиного внеску за вказані періоди у розмірах та порядку, визначених законодавством та відобразити це у звітності. Слід також звернути увагу, що ФОП першої та другої групи (без працівників) може зекономити на податках, адже має можливість піти у відпустку на один календарний місяць. (пункти 910 - 912 розділ VIII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування").

 

Встановлення мораторію на податкові перевірки

Установлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок на період з 18 березня по 31 травня 2020 р. Однак існують виключення, мораторій не стосується документальних позапланових перевірок щодо бюджетного відшкодування з ПДВ (але це стосується юридичних осіб). Також камеральні перевірки не включені до переліку перевірок, на які установлено мораторій. Це пов’язано з тим, що такі перевірки проводяться у приміщенні податкового органу на підставі даних, зазначених у податкових деклараціях (розрахунках) платника податків, та даних системи електронного адміністрування податку на додану вартість, а також даних Єдиного реєстру акцизних накладних та даних системи електронного адміністрування реалізації пального. Єдиним залишається питання отримання підприємцями актів таких перевірок та їх оскарження (строки, порядок) (п. 52² підрозділ 10 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України).

 

Відстрочення податкових зобов'язань за річною декларацією про майновий стан і доходи за 2019 рік

Відстрочено сплати до 1 жовтня 2020 року для фізичних осіб-підприємців суми податкового зобов'язання, які були подані в річній декларації про майновий стан і доходи за 2019 рік. (п. 52³ підрозділ 10 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України).

 

«Податкові канікули» з плати за землю

Не нараховується та не сплачується за період з 1 березня по 30 квітня 2020 р. плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними в господарській діяльності. У свою чергу, фізична особа-підприємець може звертатися для проведення перерахунку по зазначеним податкам до контролюючого органу. (п. 524 підрозділ 10 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України).

 

Відсутність штрафу і пені

За період з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 р. тимчасово штрафні санкції не застосовуються за такі порушення:
• несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску;
• неповна сплата або несвоєчасна сплата суми єдиного внеску одночасно з видачою сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів);
• несвоєчасне подання звітності з ЄСВ до податкових органів, в т.ч. щодо штрафів за повторне неподання звіту з ЄСВ стосовно періодів з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 р.

Протягом періодів з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 р. платникам єдиного внеску не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.
За порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року, штрафні санкції не застосовуватимуться, крім санкцій за наступне:
• порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема, страхування додаткової пенсії;
• відчуження майна, яке перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;
• порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах, які застосовуються на загальних підставах;
• порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ, акцизного податку, рентної плати.

Перенесення початку обов'язковості застосування РРО

Відтерміновано обов'язкове введення РРО до 1 квітня 2021 р. Також усі строки обов'язкового застосування РРО для різних категорій суб'єктів господарювання змістилися на 3 місяці.

Для суб'єктів господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності збільшено обсяги доходів які вони отримують протягом календарного року.

• Для першої групи з 300000 грн. до 1000000 грн.
• Для другої групи з 1500000 грн. до 5000000 грн.
• Для третьої з 5000000 грн. до 7000000грн.

Під час карантину ФОП можуть не вести книгу обліку доходів

ФОП можуть вести облік доходів і витрат без використання книги обліку доходів, якщо ведення книги повинно було розпочатися після встановлення карантину. Відповідні зміни до Постанови №211 “Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19” схвалив Кабінет Міністрів України 01 квітня.
Водночас ФОП мають внести дані про всі доходи та витрати, отримані та здійснені ними протягом карантину. Заповнену книгу обліку доходів потрібно подати до контролюючих органів протягом 3 місяців з дня прийняття рішення про скасування карантину.


Закриття ФОП

Якщо ви вирішили припинити підприємницьку діяльність як ФОП, то першим кроком для вас буде подання відповідної заяви за встановленою формою держреєстратору. Заяву можна подати особисту або онлайн через сервіс «Онлайн-будинок юстиції», якщо у вас є електронний підпис.
Протягом 24 годин державний реєстратор проводить процедуру виключення вас з ЄДРПОУ як ФОП.
З моменту виключення вас з ЄДРПОУ як ФОП у вас:
• припиняється обов’язок зі сплати податків, зборів, внесків та подачі декларацій/звітів.
• з’являється можливість стати на облік до ЦЗ та отримувати допомогу по безробіттю.
• анулюється перевищення «РРОшного ліміту» для випадків повторної реєстрації підприємцем (п. 296.10.ПКУ, відповідно до якого застосування РРО «продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку». Тобто втрата статусу СГ автоматично призводить до анулювання перевищення ліміту для РРО).
Проте слід мати на увазі, що виключення вас з ЄДРПОУ не означає що ви нікому нічого не винні.


Зобов’язання перед контрагентами

Якщо заборгували оплати постачальникам, орендодавцю тощо, навіть якщо закрите ФОП, на вас можуть подати до суду як на звичайну фізособу, адже підприємці відповідають за зобов'язаннями всім своїм особистим майном (ст. 52. ЦКУ).
Також якщо контрагенти заборгували вам, і ці борги не безнадійні, рекомендовано розібратися з цим питанням у статусі підприємця.

 
Надалі рекомендується пройти наступні процедури.

• закрити банківські рахунки - рекомендується подавати заяву до банку відразу після реєстрації рішення про припинення ППД задля того, щоб у майбутньому уникнути зайвих питання з обслуговуванням рахунків та оплати.
• знятись з обліку в органах ДФСУ – фактично необхідно пройти ліквідаційну перевірку і здійснити розрахунки за її результатами, в тому числі і по ЄСВ. Адже для фіскалів не має значення виключені ви з ЄДРПОУ чи ні і в подальшому, це може створити для вас зайві складнощі, в тому числі і повторній реєстрації платника податку на спрощеній системі.

Важливий момент до подання заяви до реєстратора. Якщо у вас є наймані працівники то їх треба звільнити.

Якщо є наймані працівники і ви плануєте закрити ФОП, звільняйте їх за процедурою скорочення за п. 1 ст. 40 КЗпП. В цьому випадку ви зобов’язані повідомити працівника в двомісячний термін до дати звільнення (ст.49² КЗпП). Радимо повідомляти письмово під розпис, або поштою з описом вкладенням та повідомленням про вручення. Якщо хочете звільнити людину раніше — так можна, але тільки з її згоди. Для цього необхідно Видати наказ про звільнення, дати на підпис працівникові, видати копію наказу на руки (ч. 2 ст. 47 КЗпП). Працівник має поставити на оригінальному екземплярі підпис про те, що отримав копію наказу, і дату.
У день звільнення ви зобов’язані виплатити людині належні їй суми — це не тільки зарплата, а ще компенсація за невикористану відпустку тощо. (ст. 116 КЗпП).
Слід мати на увазі, що у законодавстві не передбачається відстрочка виплати зарплати при звільненні, вважається, що, якщо немає грошей, це проблема роботодавця. В разі несплати в зазначений строк — працівник може судитися з вами, і належні йому виплати доведеться виплачувати вже за рішенням суду.
Оформіть працівникові довідку про доходи, щоб людина відразу стала на облік в службі зайнятості.