26-27 липня 2017 року в місті Миколаїв відбулася Діалогова платформа з питань захисту прав ВПО, за участі представників органів соціального захисту населення міста та області, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, центрів системи безоплатної правової допомоги та представників громадського сектору.

Захід проведено у приміщені, люб’язно наданим Чорноморським національним університетом імені Петра Могили, м. Миколаїв.

Учасники мали змогу підняти питання стану дотримання прав і свобод переміщених громадян України зі Сходу країни та АР Крим. Особливу увагу було зосереджено на питанні державної підтримки переміщених осіб, в контексті останніх законодавчих змін до Постанови № 505 «Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг». 

Друга частина заходу була зосереджена на питанні мобілізації ресурсів місцевої громади, скерованих на адаптацію та інтеграцію переселенців.  Співробітники ГО «Десяте квітня» представили міжнародні та національні практики підтримки ініціатив, як приклад позитивного досвіду вирішення проблем на рівні громади.

Після дискусії було проведено практичні заняття по створенню проектів від етапу ідентифікації  проблеми, до розробки шляхів її вирішення.