Вже багато років в Одеській області втілюються різноманітні проекти, спрямовані на покращення життя переселенців. Вони охоплюють як матеріальну гуманітарну допомогу, так і ініціативи з інтеграції у приймаючі громади. 

З початком повномасштабного вторгнення ворога в Україну, діяльність наявних громадських організацій розширилась, а волонтерів та активістів стало більше. Усі вони роблять надважливу справу - допомагають людям, постраждалим від війни. Можна лише уявити, на що вони були б здатні, об’єднавши зусилля! Хоча навіщо уявляти, якщо вже зараз можна закласти фундамент такого майбутнього?

Саме з цією метою - налагодження взаємодії акторів громадянського суспільства та використання їх синергії, організацією «Десяте квітня», за підтримки Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні (УВКБ ООН), було проведено Форум волонтерських громадських організацій Одеської області, робота яких пов’язана з ВПО. 

Традиційно захід розпочався вітальним словом організаторів: старшого польового офіцеру УВКБ ООН в Україні Іслама Шалабі та представниць ГО «Десяте квітня» Ольги Ткаченко та Ольги Соколової. 

Далі учасники форуму домовились про правила та принципи подальшої взаємодії та озвучили план роботи. Відповідно до останнього, активісти розділились по невеликим групам, у яких обговорили коло проблем, з якими стикаються переселенці та приймаючі спільноти. Серед них - труднощі із розміщенням, нестача необхідних у побуті речей, необхідність у поновленні втрачених документів та багато іншого. Проблематика спільнот дуже різноманітна, та її вирішення вимагає від чималих зусиль від акторів громадянського сектору. А які робочі інструменти можуть підвищити шанси на успіх, розповів консультант із суспільно-політичних питань ГО «Десяте квітня» Сергій Потьомкін. 

З новими знаннями, учасники взялись до пошуку спільних рішень. Також вони поділились один з одним успішним досвідом реалізації соціально корисних проектів, зокрема, втіленням проекту «Розмовний клуб української мови». Закріпити піднесений настрій зміг виступ гурту «Друже Музико» на чолі з Максимом Трубніковим. Так завершився перший день форуму. 

Наступний день розпочався зустріччю з представниками фонду UA House та бізнес-інкубатора, що опікується розвитком депресивних громад. Зарядившись мотивацією, учасники перейшли до наступного пункту програми - тренінгу з проект-менеджменту. А ввечері на усіх чекала прогулянка чарівним містом Одесою. 

Останній день форуму був присвячений культурно-спортивному заходу «Як вдома». Його метою була інтеграція внутрішньо переміщених осіб в Таїровську громаду. Місцеві діти власними силами підготували для ВПО концертну програму, яка складалась і з творчих та спротивних номерів. Опісля всі дітки були залучені до спортивних естафет, танцювальних флешмобів, майстер-класів та пізнавальних вікторин, у результаті яких вони мали змогу ближче познайомитись зі своїми однолітками та тепер почуватимуть себе більше комфортно в школі та у повсякденному житті.

Так і завершився Форум волонтерських громадських організацій Одеської області, робота яких пов’язана з ВПО. Ми дякуємо всім учасникам та чекаємо на нові зустрічі! 
C6730CB1 2882 499E B9E7 887E74E06F0B