КотовськУ рамках проекту з надання юридичної допомоги біженцям та шукачам притулку, 16 лютого 2016 р. представник громадської організації «ДЕСЯТЕ КВІТНЯ» Катерина Гайдей за сприяння Південного регіонального управління Державної прикордонної служби України здійснила моніторинговий візит до Котовського прикордонного загону. Зустріч проходила в приміщенні пункту тимчасового тримання в м. Котовськ.

Метою візиту було встановлення співпраці та налагодження контактів зі співробітниками Котовського прикордонного загону, обговорення майбутніх спільних заходів і опрацювання наявних шляхів взаємодії між громадської організацією «ДЕСЯТЕ КВІТНЯ» та прикордонникам з питань шукачів притулку та біженців.

Під час зустрічі прикордонники Котовського загону поділились досвідом з питань допущення на територію України шукачів притулку. Обидві сторони висловили зацікавленість у проведенні спільних заходів, тренінгів та семінарів, що сприяло активному обговоренню  питань подальшої співпраці при виявленні на державному кордоні осіб, які мають намір звернутися за захистом в Україні.

За результатами зустрічі, зі співробітниками Котовського прикордонного загону були заплановані сумісні заходи на поточний рік, досягнута домовленість про співпрацю щодо вирішення питань шукачів притулку та біженців,  а також налагоджені шляхи ефективного зв’язку для передачі термінових повідомлень. Учасники зустрічі позитивно оцінили результати її проведення і висловили взаємну згоду щодо необхідності проведення подібних візитів в майбутньому.