Громадська організація «ДЕСЯТЕ КВІТНЯ» за підтримки Агентства ООН у справах біженців (UNHCR) організувала проведення 8 червня міжвідомчої наради з питань документування осіб без громадянства та осіб під ризиком безгромадянства.

В нараді прийняли участь представники УВКБ ООН, Міністерства юстиції України, Державної міграційної служби України та їх обласних та районних підрозділів, центрів безоплатної правової допомоги, установ виконання покарань, Одеської обласної державної адміністрації, а також громадських організацій.
В ході жвавих дискусій та обговорень було розглянуто актуальні проблеми, з якими стикаються особи без громадянства, а також запропоновано шляхи їх вирішення.

Зокрема, представник Міністерства юстиції України, Ірина Дубіківська запропонувала співробітникам Державної міграційної служби допомогу в перевірці належності деяких категорій осіб до громадянства іноземних держав. Крім того, перший заступник начальника Головного управління ДМС України, Іван Бескіщенко погодився спільно з представниками ГО «Десяте Квітня» розробити на направити звернення стосовно прискорення процедури внесення змін до деяких нормативно-правових актів в рамках набуття статусу «тимчасово окупована територія» непідконтрольними частинами Луганської та Донецької областей. Сергій Гунько, начальник Управління комунікацій та електронних сервісів Державної міграційної служби України, поділився особистими контактними даними та запропонував допомогу у вирішенні особливо складних випадків безгромадянства.

Крім того, учасниками були обговорені можливі варіанти удосконалення української нормативної бази з питань ідентифікації та документування осіб.

Незважаючи на те, що, як українське законодавство в сфері безгромадянства, так і практика правозастосування, далекі від стандартів, встановлених міжнародними угодами, подібні зустрічі вкрай важливі.

Громадська організація «Десяте Квітня» має сподівання, що випадки об'єднання зусиль для вирішення проблем з документуванням не будуть поодинокими, а представники влади пам'ятатимуть, що в Україні людина визнається найвищою соціальною цінністю.

[gallery columns="5" link="file" size="medium" ids="4413,4414,4415,4416,4417,4418,4419"]