З 18 травня у «Десяте квітня» почала роботу юридична клініка – нова форма правозахисної роботи, започаткована організацією. Якісна допомога у захисті прав шукачів притулку, переміщених осіб, біженців та інших вразливих категорій наразі стає системним викликом, у якому неможливо обійтися без практичної підготовки майбутніх юристів.

изображение viber 2021 05 21 17 30 03

Тому, за підтримки УВКБ ООН, після відповідної ретельної організаційної, методичної та кадрової підготовки, було вирішено залучити до правозахисної роботи студентів навчальних закладів міста та регіону із тим, щоб сумістити практичну роботу із навчанням.

За таких умов початок роботи клініки вже об’єднав студентів-волонтерів провідних гуманітарних закладів регіону – Національних університетів «Одеська морська академія» та «Одеська юридична академія», Одеського державного університету внутрішніх справ та Міжнародного гуманітарного університету.

изображение viber 2021 05 21 17 30 04изображение viber 2021 05 21 17 30 04

На початку роботи клініки керівництво організації подякувало бажаючим за їх інтерес до правозахисної роботи та розповіло про завдання, цінності та принципи роботи «Десяте квітня». Зі студентами було погоджено зручний для них та організації режим роботи клініки та форм врахування їх правозахисної роботи в університетах, зокрема в рамках щорічної практики та стажувань.

Для студентів буде проведено поглиблений аналіз спеціальних напрямів теоретичної підготовки, у вимірі тематичних міжнародних стандартів та практики їх застосування, міграційного та процесуального законодавства України, етики та ціннісних засад правозахисної діяльності.

изображение viber 2021 05 21 17 30 1011

Заняття будуть вести як досвідчені викладачі, так й практикуючі юристи та адвокати «Десятого квітня». Студенти, які успішно пройдуть курс теоретичної підготовки, будуть брати участь у роботі із допомоги у відновленні порушених прав конкретних осіб. Волонтерська робота, практика та навчання у юридичній клініці таким чином не лише дозволять студентам отримати унікальний досвід і нові знання, але й дадуть їм можливість упевнено обрати напрям своєї подальшої юридичної кар’єри.