28 грудня відбулась прес-конференція, привячена підведенню  підсумків роботи проекту з «Надання безкоштовної правової допомоги та інших видів захисту внутрішньо переміщеним особам Одеської та Миколаївської областей».

Таким чином, протягом  2017 року ГО «Десяте квітня» продовжувала підтримку ініціативних громадян та спільнот у напрямку інтеграції переселенців у місцеву громаду. Найактивніші з них отримали фінансову підтримку. Так, на Одещині отримали допомогу 9 ініціативних груп переселенців та 6–ть на Миколаївщині. Підтримка надавалася у вигляді товарів на суму до 25 тисяч гривень.

Пріоритетними напрямками стали проекти, спрямовані на задоволення потреб осіб з особливими потребами, осіб похилого віку, жінок, дітей.

Серед них:

  • ініціативна група з числа переселенців, які пересуваються на візках, займаються виготовленням пандусів для створення доступного простору людям з особливими потребами, місто Миколаїв,
  • 5 ініціатив, які опікуються захистом прав дітей, їх розвитком, інтеграцією. Місто Болград, Березівка – регулярні заняття з англійської мови, розвиток навичок поводження в екстремальних умовах, ознайомчі екскурсії з місцевим краєм, інші заняття, спрямовані на зближення серед молоді, подолання стереотипів, запобігання проявів дискримінації та інш. Професійні консультації та заняття з дітьми з синдромом аутизму, алалія та іншими особливими потребами;
  • 2 ініціативи, спрямовані на підтримку осіб похилого віку, створено класи комп’ютерної грамотності: в геріатричному пансіонаті м. Одеса, та на базі територіального центру соціального захисту населення в місті Баштанка, Миколаївської області;
  • 2 ініціативи, спрямовані на сприяння інтеграції через залучення до спортивних занять, які допомагають, в тому числі, побудувати нові соціальні зв’язки, забезпечити мотивацію до розвитку на новому місці, досягнути впевненості у власних силах та інше;
  • надано підтримку кільком організаціям для посилення їх спроможності: «Асоціація інвалідів і пенсіонерів ATO» м. Миколаїв, які створили бізнес інкубатор, забезпечують самозайнятість переселенців, атошників; ГО "Центр розвитку молоді"(тренінги з ВІЛ / СНІД, гепатит).

Діяльність усіх підтриманих ініціатив здійснюється переселенцями, місцевим населенням безкоштовно. Ініціативи в м. Болград, Березівка, Баштанка проводять заходи у приміщеннях територіальних центрів соціального захисту населення. На протязі року для ініціативних груп проводилися навчальні тренінги, в організації яких активну участь приймали центри затятості населення, зокрема Одеський обласний центр зайнятості.

У 2017 році первину правову допомогу отримали понад 1300 переселенців. Подано 50 позовів до суду, з яких 23 мають позитивні рішення, інші перебувають на розгляді в судах. Забезпечення доступу до правосуддя найуразливішим ВПО забезпечувалося у вигляді допомоги при сплаті судового збору за звернення до суду, найменша сума якого складала 640.00грн.

Екстрена індивідуальну допомогу отримали 87 сімей ВПО, у вигляді єдиноразової грошової допомоги.

У 2017 році було проведено цикл навчальних тренінгів з питань захисту прав ВПО, для співробітників центрів та бюро безоплатної правової допомоги

.

Забезпечено поширення гуманітарної допомоги Агентства ООН у справах біженців в тісній взаємодії з Департаментами захисту населення обласного та міських рівнів Одещини та Миколаївщини. 498 сімей отримали зимовий одяг та взуття, загальна кількість склала понад 5 тисяч одиниць.

Наприкінці 2017 року Урядом України затверджено Стратегію інтеграції ВПО та впровадження довгострокових рішень щодо ВПО на період до 2020 р. На початку 2018 року органи виконавчої влади на місцях мають розробити проекти планів заходів з реалізації Стратегії.  Ці плани заходів, мають бути спрямовані на вирішення основних проблем ВПО – це забезпечення засобами до існування та вирішення питання з житлом.

Зазначений процес потребує залучення ВПО на рівні громад для побудови діалогу та забезпечення впливу на формування та реалізацію програм, що стосуються їх прав та інтересів.

Ефективне поєднання зусиль влади та громадськості дозволить розробити практичні механізми інтеграції з вирішення питань житла та працевлаштування.