Київ, 9 грудня 2016. В Україні стартує кампанія, приурочена до Міжнародного дня прав людини. Українські знаменитості та громадські діячі закликають знати свої права, захищати свої права та права інших людей.

Наслідками конфлікту, який триває більше 2 з половиною років в Україні, стали численні людські, соціальні та економічні втрати, порушення законів, та чи не найголовніше - прав людини. Цього року Моніторингова місія ООН з прав людини разом з Агентством ООН у справах біженців та  Міжнародною організацією з міграції підготували інформаційну кампанію за участі відомих діячів України, щоб якомога більше громадян дізналися про важливість дотримання прав людини.

“Внаслідок конфлікту більше двох мільйонів людей були переміщені у межах України та за її кордонами. Питання доступу до їх основних соціальних та політичних прав є надзвичайно важливим для тих, залишив свій дім. Ще                 складнішим є ситуація з біженцями та шукачами притулку в України Ми підтримали цю кампанію, щоб нагадати про важливість захисту фундаментальних прав, необхідності знати ці права та їх захищати. Ми сподіваємося, що об’єднавши наш зусилля з представниками сфери культури і громадянського сектору, ми зробимо наш голос і нашу кампанію сильнішою і потужнішою” - говорить Пабло Матеу, Голова Агентства ООН у справах біженців в Україні.

«Захищай права інших сьогодні» - слоган цьогорічної всесвітньої кампанії до Дня прав людини. Ми як Моніторингова Місія ООН з прав людини  щодня спілкуємося з людьми, котрі занепокоєні порушеннями своїх прав та прав їхніх рідних, друзів, сусідів. Ми документуємо такі випадки для майбутньої відповідальності за порушення. Настільки ж важливим є і роль громадянського суспільства, котре активно працює задля покращення ситуації з правами людини,» - говорить Голова Моніторингової місії в Україні Фіона Фрейзер.

Метою кампанії в Україні є підвищення рівня обізнаності громадськості щодо ключових положень Загальної декларації прав людини. Декларація була прийнята 10 грудня 1948 рокує і стала ключовим міжнародним документом, що визначає права, основні свободи й проголошує рівні права всіх людей. Текст Декларації було перекладено на рекордну кількість мов  -  її можна прочитати на 370 мовах світу.

Як наголошує Манфред Профазі, Голова Представництва Міжнародної організації з мігріції (МОМ) в Україні:«Права українців дедалі частіше порушуються під час пошуку роботи за кордоном через економічні труднощі в країні. Ми бачимо це через різке збільшення кількості виявлених осіб, постраждалих від торгівлі людьми. Внутрішньо переміщені особи в Україні також уразливі до порушення їхніх прав. Тому підтримка прав мігрантів залишається сьогодні вагомою як ніколи, в глобальному вимірі та в Україні зокрема. Водночас необхідно, щоб права мігрантів, які приїжджають до України та проживають тут, поважалися так само, як права українських мігрантів повинні поважатися за кордоном. Тому МОМ надзвичайно рада, що може підтримати цю важливу кампанію і ми вдячні українським зіркам, які долучилися до неї».

У рамках цьогорічної кампанії українські знаменитості та правозахисники  озвучать у відеороликах  статті Загальної декларації прав людини, які є найбільш актуальними для України на сьогоднішній день.

До кампанії долучилися Святослав Вакарчук, Джамала, Гайтана, Алла Мазур та багато відомих громадських та культурних діячів. Ролики будуть розміщені на національному телебаченні, у соціальних мережах партнерів кампанії та офіційних порталах Агентств ООН в Україні.

Контакти для медіа:

Ніна Сорокопуд, Радник із зв'язків з громадськістю Агентства ООН у справах біженців, +38 050 310 17 67

Ірина Яковлева, Спеціаліст з прав людини Моніторингової місії ООН з прав людини, +38 050 386 80 69

Варвара Жлуктенко, Менеджер із комунікацій Міжнародної організації з міграції, +38 067 447 97 92
http://unhcr.org.ua/uk/novini/novyny/1650-ukrajinski-zirki-ta-gromadski-aktivisti-pidtrimali-kampaniyu-oon-na-zakhist-prav-lyudini-v-ukrajini

https://www.facebook.com/UNHCRKyiv/?pnref=story.unseen-section

Photo by UNHCR