74% ВПО категорично не допускають можливості добровільної відмови від адресної допомоги на користь фінансування житлових програм.
Такий результат показує аналітика стану впливу адресної допомоги на добробут ВПО, а також їх ставлення до можливості перенаправити ці кошти на довгострокові рішення, яку здійснили фахівці ГО «Десяте квітня».


Сьогодні однією з найбільш болючих та досі не вирішених проблем ВПО є проблема житла. Урядом України вже прийнято ряд рішень та стратегій захисту ВПО, зокрема у питанні житла, та на практиці допомога держави проявляється у виплаті адресної допомоги на оплату комунальних послуг та підтримці програми «Доступне житло», де 50% вартості житлі сплачує держава, а 50% - власний внесок родини. Окрім цього діють програми кредитування, зокрема, локального рівня за підтримки місцевих та обласних бюджетів. Всі ці кроки безумовно потрібні, але як показує досвід вже 7 років дій на Сході України, які залишили без домівок понад мільйон українців, вони не достатньо ефективні. Це, окрім іншого, обумовлено низьким рівнем фінансування існуючих програм та відсутністю матеріальних можливостей створювати житлові фонди, зокрема соціального призначення. А відтак, існує нагальна потреба в розробці нових довгострокових рішень для ВПО та пошуку альтернативних джерел їх фінансування.

 

Завантажити результати дослідження.