23-24 листопада 2017 у м.Ізмаїл громадською організацією «Десяте Квітня» за підтримки Агентства ООН у справах біженців в Україні та спільно з сектором по роботі з іноземцями та адміністративного провадження Південного Регіонального Управління Державної прикордонної служби України був проведений семінар на тему: «Правові аспекти діяльності Державної прикордонної служби України з питань шукачів притулку».

23 листопада представники ГО «Десяте Квітня» провели ознайомчий візит до пункту тимчасового тримання Ізмаїльського прикордонного загону Південного регіонального управління Державної прикордонної служби України. В ході візиту співробітники мали можливість безпосередньо оглянути умови тримання затриманих іноземців та осіб без громадянства, відповідність даних умов до вимог, передбачених чинними нормативно-правовими актами та наявність інформаційних матеріалів для затриманих, в тому числі інформації щодо процедури набуття міжнародного захисту в Україні.

24 листопада представники ГО «Десяте Квітня» провели семінар для офіцерів Ізмаїльського прикордонного загону, а саме співробітників пункту тимчасового тримання у м.Ізмаїл, відділів прикордонної охорони «Болград», «Рені», «Кілія», «Ізмаїл», «Вилкове». Під час семінару були детально обговоренні питання щодо процедури визначення статусу біженця, та ідентифікації шукачів захисту. Більше уваги було приділено процедурним моментам, а саме порядку дій посадових осіб ДПСУ та їхньої взаємодії з територіальними органами ДМСУ під час звернення іноземців або осіб без громадянства із заявами про визнання біженцями або особами, що потребують додаткового захисту. Колективно було обговорено питання про доступ затриманих іноземців та осіб без громадянства до безкоштовної правової допомоги, а саме залучення до консультацій  фахівців у галузі права, як зі сторони центрів надання безкоштовної правової допомоги, так і співробітників виконавчих партнерів Управління Верховного Комісару ООН у справах біженців. Наприкінці семінару були обговорені питання щодо заборони висилання біженців або їх примусового повернення в країни їх громадянської належності.

Громадська організація «Десяте Квітня» висловлює щиру подяку офіцерам Південного регіонального управління Державної прикордонної служби та сподівається на подальшу плідну співпрацю!