Кабінет міністрів України вніс зміни до постанови від 21 жовтня 2022 року №1195  «Деякі питання використання коштів для задоволення потреб евакуйованих осіб та осіб, які проживають в деокупованих населених пунктах».

            Даною постановою передбачено отримання цивільним населенням, яке евакуюється з населених пунктів, що розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій (можливих бойових дій), у безпечні райони разової грошової виплати у таких розмірах:

3 тис. гривень - для осіб з інвалідністю та дітей;

2 тис. гривень - для інших осіб.

            До внесення відповідних змін законодавством було передбачено, що таку виплату мали змогу отримати лише особи, які евакуювались виключно за допомогою залізничного транспорту. Такі законодавчі обмеження позбавляли можливості населення отримати грошову допомогу при евакуації з міст в яких було відсутнє залізничне сполучення або у разі евакуації іншими видами транспорту.

 

            Громадська організація «Десяте квітня» неодноразово зверталась до уряду з пропозиціями стосовно удосконалення механізму виплати грошової допомоги евакуйованому населенню та розширення переліку транспортних засобів, якими може проводиться евакуація.

            В квітні 2023 року відповідні зміни були внесені та евакуаційні виплати населення може отримати у разі проведення евакуації автобусами. Така евакуація повинна бути проведена чітко за встановленим законодавством порядком, у разі не дотримання якого евакуйовані особи не зможуть отримати виплати.

 

Так, для виплати грошової допомоги цивільному населенню, що евакуюється автомобільним транспортом (автобусами), обласна військова адміністрація, подає відповідній обласній державній адміністрації, на території якої планується розміщення евакуйованого населення, та АТ “Укрпошта” за чотири робочих дні до дня проведення евакуації згідно з визначеним маршрутом інформацію про орієнтовну кількість цивільного населення, яке евакуюється.

АТ “Укрпошта” за три робочих дні до дня проведення евакуації (відбуття автобусів, виділених для евакуації) на підставі інформації обласної військової адміністрації подає Мінреінтеграції подання із зазначенням необхідної суми коштів та кількості осіб, яким передбачається надання грошової допомоги.

Мінреінтеграції протягом двох робочих днів з дня надходження подання видає наказ щодо перерахування коштів та перераховує кошти для виплати грошової допомоги цивільному населенню, яке евакуюється, до  АТ “Укрпошта”.

Збірний пункт евакуації в день проведення евакуації подає:

- водію автобуса підписану відомість про виплату грошової допомоги цивільному населенню з відмітками щодо присутності осіб, які евакуюються, в паперовій формі;

- АТ “Укрпошта” відомість про виплату грошової допомоги цивільному населенню.

Після прибуття автобуса, виділеного для евакуації, водій передає відомості про виплату грошової допомоги цивільному населенню працівнику АТ “Укрпошта”.

Після проведення перевірки відомостей про осіб, які раніше отримували грошову допомогу цивільному населенню, яке евакуюється, АТ “Укрпошта” виплачує грошову допомогу цивільному населенню, яке евакуюється, протягом п’яти днів з дня прибуття відповідних осіб до приймального пункту евакуації.

Важливо зазначити, що особа, яка раніше отримувала грошову допомогу цивільному населенню, яке евакуюється, виплата не здійснюється. 

 

Для отримання виплат, евакуйована особа повинна пред’явити :

документ, що посвідчує особу, або єДокумент;

документ, що підтверджує реєстраційний номер облікової картки платника податків;

документ, що підтверджує інвалідність (за наявності інвалідності);

свідоцтво про народження дитини або відображення в електронній формі інформації, що міститься у свідоцтві про народження, виготовленому на паперовому бланку (е-свідоцтво про народження).

Після прийняття відповідних змін, на початку травня органами влади вже була проведена евакуація автобусами жителів м. Херсон та Херсонської області до м. Одеси. По прибуттю до пункту призначення в м. Одеса, евакуйовані особи мали змогу відразу на місці отримати відповідні виплати від працівників АТ “Укрпошта”.

 

Якщо ви хочете отримати юридичну консультацію, ви можете звернутись за допомогою до ГО «Десяте квітня» за телефоном гарячої лінії – 0 800 33 28 58.

*Всі дзвінки безкоштовні в межах території України.