В Законі України «Про охорону дитинства» закріплено поняття дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, - дитина, яка внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту отримала поранення, контузію, каліцтво, зазнала фізичного, сексуального, психологічного насильства, була викрадена або незаконно вивезена за межі України, залучалася до участі у військових формуваннях або незаконно утримувалася, у тому числі в полон.

Порядок надання такого статусу дині затверджено в Постанові Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2017 року №1195  «Про затвердження Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів» (далі – Порядок).

На початку червня 2023 року КМУ вніс суттєві зміни до вказаного Порядку та значно розширив можливості отримання такого статусу дітям, які постраждали від воєнних дій незалежно від її місця проживання. 

До внесення відповідних змін законодавством було фактично передбачено, що такий статус могли отримати лише діти, які проживали/перебували на території Донецькій та Луганській областей.

Дане обмеження практично унеможливлювало отримання статусу дитиною постраждалої внаслідок воєнних дій в інших регіонах України у встановленому порядку та змушувало для захисту своїх прав звертатись до суду.

Громадська організація «Десяте квітня» неодноразово зверталась до уряду з пропозиціями стосовно удосконалення механізму надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів та надання можливості отримувати такий статус дітям, незалежно від території на якій вона проживала.

Так, наша організація взяла участь в обговоренні та розробці Стратегії державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року, де в тому числі пропонували внести зміни до законодавства, щодо надання дітям статусу постраждалих від війни на всій території України.

Також ми звертались окремо до Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій з пропозиціями щодо удосконалення процедури отримання даного статусу.

З 1 червня 2023 року відповідні зміни були прийняті та Порядком встановлено, що право на отримання статусу має дитина, а також особа, яка на час воєнних дій, збройних конфліктів, збройної агресії Російської Федерації не досягла 18 років (повноліття), і в результаті:

  1. отримали поранення, контузію, каліцтво;

 

  1. зазнали фізичного, сексуального насильства;
  2. були викрадені або незаконно вивезені за межі України;
  3. залучалися до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань;
  4. незаконно утримувалися, у тому числі в полоні;
  5. зазнали психологічного насильства.

Наслідками воєнних дій і збройних конфліктів для дитини можуть бути одна, кілька або всі обставини. Під час надання дитині статусу заявником визначається обставина, яка мала найбільший негативний вплив на стан здоров’я та розвиток дитини. 

Для отримання такого статусу законний представник дитини подає до служби у справах дітей заяву про надання статусу, згоду на обробку персональних даних відповідно до Закону України “Про захист персональних даних” і засвідчені в установленому порядку копії таких документів:

  • свідоцтва про народження дитини або іншого документа, що посвідчує особу дитини;
  • документа, що посвідчує особу заявника;
  • документа, що підтверджує повноваження законного представника дитини або родинні стосунки між дитиною та заявником;
  • довідки про взяття дитини на облік як внутрішньо переміщеної особи (у разі наявності);
  • паспорта громадянина України, виготовленого у формі книжечки (у разі наявності);
  • паспорта громадянина України або паспорта громадянина України для виїзду за кордон у формі е-паспорта або е-паспорта для виїзду за кордон (у разі наявності);
  • витягу з реєстру територіальної громади (у разі наявності).

Дитина, якій виповнилося 14 років, має право самостійно звернутися до служби у справах дітей та подати відповідні  документи.

У разі відсутності відомостей про задеклароване/зареєстроване місце проживання/перебування дитини, доказами підтвердження її місця проживання/перебування на території, на якій ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованій РФ, можуть бути відомості, які містяться в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, або документи про право власності батьків або дитини на рухоме чи нерухоме майно, або свідоцтво про базову загальну середню освіту, або атестат про повну загальну середню освіту, або документ про професійно-технічну освіту, або табель успішності, або учнівський квиток, або медичні документи, або свідоцтво про народження дитини.

Додатково, за наявності наслідків передбачених в підпунктах 2-5 перелічених вище необхідно буде подати надати копії таких документів:

  • заяву про вчинення щодо дитини кримінального правопорушення або про залучення дитини до провадження як потерпілої, зареєстрованої в установленому порядку у відповідних правоохоронних органах;
  • витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань про відкриття кримінального провадження за зазначеною заявою;
  • висновок експерта за результатами судової експертизи (за наявності), проведеної в ході досудового розслідування в кримінальному провадженні, якою встановлено факти фізичного, сексуального насильства щодо дитини внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів (за обставин, передбачених у підпункті 2).

Якщо дитина зазнала психологічного насильства додатково подаються:

  • висновок оцінки потреб сім’ї (особи) у соціальних послугах, підготовлений центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді;
  • копія посвідчення з написом “Посвідчення члена сім’ї загиблого”, якщо дитина отримала статус відповідно до Порядку надання статусу особи, на яку поширюється чинність Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;
  • копії свідоцтва про смерть та документа, що підтверджує загибель особи внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, або копія документа, що підтверджує смерть особи внаслідок поранення, контузії, каліцтва, отриманих внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, у разі загибелі батьків дитини або одного з них із числа цивільних осіб. 

 

Рішення про надання або відмову в наданні статусу приймається органом опіки та піклування протягом 30 календарних днів з дати реєстрації заяви про надання статусу за результатами розгляду комісії з питань захисту прав дитини документів, зазначених у пункті 6 цього Порядку

 

Якщо ви хочете отримати юридичну консультацію, ви можете звернутись за допомогою до ГО «Десяте квітня» за телефоном гарячої лінії – 0 800 33 28 58.

*Всі дзвінки безкоштовні в межах території України.