Участь у тренінгу приймали працівники відділів правової інформації та консультацій, відділів представництва та бюро правової допомоги місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги  та бюро правової допомоги м. Одеси та Одеської області.

Проведені заходи відбувалися в рамках проекту «Надання безкоштовної правової допомоги та інших видів захисту прав внутрішньо переміщених осіб», за підтримки Агентства ООН у справах біженців, у співпраці з управлінням «Одеська міжрегіональна ресурсно-комунікаційна платформа» Координаційного центру з надання правової допомоги, Одеським обласним центром зайнятості на базі Державного навчального закладу «Одеський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості». 

 

Впродовж тренінгу учасники тренінгу мали змогу дискутувати щодо відповідальності за захист та дотримання прав внутрішньо переміщених осіб, ролі міжнародних організацій, зокрема Агентства ООН у справах біженців, ознайомилися з керівними принципами ООН з питань внутрішнього переміщення. Оглядали та аналізували законодавчі акти, які стосуються правового статусу ВПО, реалізації і захисту їх прав та інтересів, обмінялися практичним досвідом з надання первинної та вторинної правової допомоги ВПО. Застосовуючи інтерактивні вправи вдосконалювали свої професійні навики.

Практичні вправи, розроблені юристами ГО «ДЕСЯТЕ КВІТНЯ» відображали змодельовані фахові ситуації з досвіду роботи з ВПО, зокрема, щодо визначення статусу, встановлення юридичних фактів, призначення виплат, тощо. Виконання цих вправ із використанням інтерактиву «Мозковий штурм» спрямовувалося на те, щоб в групі проаналізувати певну проблемну ситуацію, віднайти шляхи її вирішення та  підчас колективного обговорення розробити загальний алгоритм дій.

Вправи, проведені співробітниками управління «Одеська міжрегіональна ресурсно-комунікаційна платформа» мали на меті вдосконалення міжособистісної взаємодії через моделювання ситуації спілкування з отримувачем допомоги,  посилення навичок будування конструктивного діалогу, уникнення конфліктних ситуацій або їх розв’язання, пошуку компромісів та пошуку спільного рішення у розв’язанні  напруженого діалогу.

 

Тренінг проходив у сприятливій атмосфері для розширення знань. Учасники тренінгу збагатити власний професійний досвід та набули практичного досвіду у вирішенні спірних питань, які стосуються захисту прав внутрішньо переміщених осіб.

Тренінг проводили досвідчені тренери: Лідія Кузменко, UNHCR, практикуючі юристи: Ельвіра Зейтуллаєва, Тетяна Анісімова, Богдан Копцюх – ГО «ДЕСЯТЕ КВІТНЯ»,  Юлія Лісова, Анастасія Арцимович, управління "Одеська МРК Платформа" Координаційного центру з надання правової допомоги.