16 травня були відкликані законопроекти щодо внесення змін до Закону України «Про громадянство України», які передбачали збільшення підстав позбавлення українського громадянства, а також містили ряд норм, які б фактично зробили значну частину населення України апатридами.

Нагадаємо, що 19 квітня 2018 року Президент України вніс до Верховної Ради України законопроект про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" щодо удосконалення окремих положень №8297 з позначкою «невідкладно», а 2 травня 2018 р. групою народних депутатів був внесений альтернативний законопроект №8297-1 про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" щодо удосконалення окремих положень міграційного законодавства.

Групою правозахисних організацій України було направлено звернення на ім'я Комітету Верховної Ради з прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Григорія Немирі з проханням підготувати висновок і пропозиції стосовно законопроекту  №8297 з метою мінімізації ризиків порушень прав людини, які у ньому містяться.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вказало на невідповідність законопроекту №8297 Конституції України та чинним міжнародним договорам, та порекомендувало направити його на доопрацювання.

А 16 травня, в рамках засідання Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин відбулося експертне обговорення з питань громадянства, на якому обидва законопроекти були піддані жорсткій критиці. Вказувалось зокрема на те, що їх положення могли б мати негативні міжнародно-правові наслідки для України.

Учасники обговорення закликали провести круглий стіл з питань громадянства з залученням громадськості та міжнародних організацій.