Державою передбачено процедуру надання житлової субсидії внутрішньо переміщеним особам (ВПО), яким внаслідок певних життєвих обставин не вистачає коштів на покриття комунальних витрат.

Житлова субсидія є безповоротною адресною державною соціальною допомогою вразливим споживачам житлово-комунальних послуг, мешканцям домогосподарств, що проживають в житлових приміщеннях (будинках, квартирах) і не можуть самотужки платити за житловокомунальні послуги.

Субсидії громадяни можуть отримати в безготівковій формі шляхом перерахування коштів на рахунок особи, відкритий в уповноваженому банку (наприклад, Ощадбанк, Приватбанк, Укрексімбанк), чи готівкою через відділення організації, що здійснює виплату і доставку пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання (наприклад, Укрпошта).

Житлові субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, розміром обов’язкового відсотка платежу, установленого постановоюКМУ від 27 липня 1998 р. № 1156

Формула розрахунку розміру обов’язкового відсотка платежу

Середньомісячний дохід сім’ї ділиться на кількість зареєстрованих/проживаючих у житловому приміщенні осіб і визначається середньомісячний дохід на одну особу. Цей дохід ділиться на прожитковий мінімум (з січня 2022 року 2393 грн.), ділиться на базовий коефіцієнт 2 і множиться на 15 (після відміни карантину, встановленого  з  метою запобігання  поширенню  на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 множення відбуватиметься на 20).

Припустимо, що середньомісячний дохід сім’ї з 3 осіб складає 8000 гривень, а сума комунального платежу складатиме 1500 грн.

Розрахунок розміру житлової субсидії буде виглядати наступним чином:

8000/3/2393/2*15=8,35%

8000*8,35%=668

1500-668=832

Отже, за даних умов сім’я зможе отримати житлову субсидію у розмірі 832 грн.

*Для офіційного визначення права на призначення житлово-комунальної субсидії та її розміру Вам потрібно звернутись до управління соціального захисту населення.

Ви можете розраховувати на допомогу від держави, якщо виконуються наступні умови:

• Вартість комунальних послуг перевищує 15.00 % середньомісячного доходу родини.
• Останні 12 місяців Ви не купували товари вартістю більше 50 тис. грн, у тому числі враховуються дарунки, отриманий спадок. Винятком є оплата медичних, освітніх та житлово-комунальних послуг у сумі більше 50тис.грн.
• З дати випуску вашого автомобіля пройшло більше 5 років.
• Ви не маєте заборгованості по комунальним рахункам за останні 3 місяці, що перевищують 40 неоподатковуваних мінімумів (680 грн). 
• У складі сім’ї немає працездатних осіб, що декларують нульові ставки доходу;
• Немає у власності більше ніж 1 житлового приміщення (винятки не рахуються);

Даний перелік не є повним, інші умови визначені пунктом 14 Постанови КМУ від 21 жовтня 1995 р. № 848.

Така субсидія призначається лишеодному із членів домогосподарства:

• які не зареєстровані в житловому приміщенні(будинку), але фактично проживають у ньому, у тому числі, без укладеного договору наймання (оренди) житла, у разі, коли вони є внутрішньо переміщеними особами;
• які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку);
• які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому на підставі договору наймання (оренди) житла (орендарі), за рішенням суду, або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію, у разі, коли їм нараховується плата за житлово-комунальні послуг.

Звертаємо вашу увагу на те, що членами домогосподарства є особи, які спільно проживають в одному житловому приміщенні та не обов’язково перебувають в родинних стосунках. 

Слід зазначити, що субсидія не може призначатися одночасно за зареєстрованим місцем проживання людини та за місцем її фактичного проживання.

Порядок отримання житлової субсидії 

Для отримання житлової субсидії необхідно звернутись до відповідного Управління соціального захисту населення (УСЗН) за місцем проживання ВПОзаповнити та подати наступні документи:

• заяву про призначення та надання житлової субсидії;
• декларація про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.

Зразки заяви та декларації, а також приклади їх заповнення можна знайти на офіційному сайті Міністерства соціальної політики України за посиланням https://www.msp.gov.ua/news/16214.html

Заява та декларація можуть бути надіслані також  в електронній формі через Єдиний державний веб-портал електронних послуг “Портал Дія”.

Важливо! В заяві та декларації необхідно буде зазначити інформацію, яка не завжди є при собі, а тому треба бути готовим вказати в тому числі, але не виключно, відомості про:

• загальну площу житлового приміщення;
• опалювану площу житлового приміщення;
• осіб, які входять до складу домогосподарства та членів сім’ї осіб із складу домогосподарства незалежно від реєстрації їхнього місця проживання (фактичного місця проживання);
• транспортні засоби, що перебувають у власності які входять до складу домогосподарства та членівїх сім’ї;
• номер особового банківського рахунку;
• види та суми доходів осіб, які входять до складу домогосподарства та членів їх сім’ї.

Види та суми доходів вказуються: 

• за ІІІ та ІV квартали попереднього календарного року - у разі, коли житлова субсид ія призначається з початку неопалюваного сезону (з травня); 
• за І та ІІ квартали поточного календарного року - у разі, коли житлова субсидія призначається з початку опалюваного сезону (з жовтня); 
• за два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням житлової субсидії, - у разі, коли житлова субсидія призначається не з початку опалювального (неопалювального) сезону.

Під час звернення до УСЗН із заявою також при собі потрібно мати:

• паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків;
• довідку про статус ВПО;
• довідки, які дають право на пільги (за наявності);
• договори оренди (за наявності);
• довідки про доходи  (у разі зазначення в декларації доходів, інформація про які відсутня у реєстрах. У разі неможливості підтвердити такі доходи довідкою до декларації додається письмове пояснення із зазначенням їх розміру);
• інші документи, які необхідні для розгляду питання по суті (у разі потреби).

У разі коли документи подано не в повному обсязі, структурний підрозділ з питань соціального захисту населення інформує заявника про необхідність подання таких документів. 

Питання призначення житлової субсидії розглядається структурним підрозділом з питань соціального захисту населення за умови надходження документів, які не були подані одночасно із заявою, протягом 30 днів з дня подання заяви.

Дізнатися про статус розгляду заяви чи розмір субсидії можна дізнатись на порталі subsidii.ioc.gov.ua, вказавши адресу вашого фактичного проживання.

Якщо ви хочете отримати більш детальну інформацію,ви можете звернутись за допомогою до ГО «Десяте квітня» за телефоном гарячої лінії – 0 800 33 28 58.

*Всі дзвінки безкоштовні в межах території України.