26 січня 2018 року юрист Володимир Кудря та консультант з суспільно політичних питань Антон Антонов зустрілися із внутрішньо переміщеними особами, які проживають у гуртожитку селища Новгородка Кіровоградської області.

Представники ГО «Десяте Квітня» проінформували присутніх про реалізацію в Кіровоградській області проекту Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців «Правова допомога внутрішньо переміщеним особам та розширення прав і можливостей громад на півдні України та в місті Кропивницький». А.Антонов та В.Кудря зазначили, що в рамках проекту передбачено надання безкоштовної юридичної допомоги, інформаційної підтримки переселенців, їх громадських та інших неформальних об’єднань, інформування про актуальні програми підтримки переселенців (соціальні, навчальні, гуманітарні) сприяння участі ВПО в таких програмах.

Також внутрішньо переміщені особи дізналися про можливості участі у державній програмі «Доступне житло» (50/50), ознайомились з переліком необхідних документів, порядком звернення та постановки на облік в Кіровоградському регіональному управлінні Держмолодьжитло.

Під час зустрічі обговорили питання та проблеми, які турбують переселенців Новгородки та визначили окремі з них, вирішення яких відбуватиметься з допомогою представників ГО «Десяте Квітня». Внутрішньо переміщені особи скаржились на незадовільну роботу Ощадбанку, іноді некоректне ставлення спеціалістів місцевого управління соціального захисту населення, відсутність гуманітарної допомоги, відсутність у районній лікарні деяких лікарів вузької спеціалізації тощо.

На даний час в гуртожитку проживає 68 ВПО або 33 сім’ї. Вісім переселенців працевлаштовано в самому гуртожитку, ще 7 працюють на інших підприємствах.

На сьогодні в гуртожитку є вільні кімнати, які чекають на внутрішньо переміщених осіб для проживання.

автор Володимир Кудря