27 грудня 2017 за ініціативи Любашівського районного центру зайнятості було організовано та проведено зустріч юристів ГО «Десяте Квітня» з переселенцями, які переїхали до Любашівського краю через події на Сході України та анексію Криму.   Ми були приємно вражені згуртованістю колективу центру зайнятості на чолі з Миколою Олександровичем Панченко,  їх активною громадською позицією, професійними якостями та бажанням розвивати громаду в цілому та будувати успішне середовище навколо себе. Їх зусилля знайшли та знаходять своє відображення у реальних вчинках, що покращують життя людей, призводять до позитивних змін.

Так, цього року, після спільної зустрічі співробітників ГО «Десяте Квітня» та ЦЗ були розроблені додаткові інструменти побудови діалогу з переселенцями. В результаті вдалося подолати перепони в спілкуванні, встановити довіру, разом визначати проблемні питання та розробляти шляхи їх вирішення. Допомогу у вирішенні найгостріших питань переселенців надавали і місцеві підприємці-фермери, і звичайні місцеві мешканці, та головне, що в цьому процесі не залишались осторонь представники органів місцевої влади, навпаки, приймали активну участь і всебічну підтримку. Так, двом багатодітним родинам, які мешкають на селі, за сприянням сільської ради, місцеві фермери,  придбали та передали у власність приватні будинки. Одинокій літній жіночці з Макіївки змогли надати безкоштовно тимчасове житло на зимовий період. Агентством ООН у справах біженців через партнерів ГО «Десяте Квітня» надано гуманітарну допомогу у вигляді зимового взуття та куртки. Окрім того, жінці надали інформацію про наявні альтернативні варіанти забезпечення житлом (наприклад, гуртожиток в селищі Новгородка, Кіровоградської області, реконструйований за фінансової підтримки ЄС).
Допомога переселенцям мала місце підчас адаптації  по прибуттю і триває досі, вирішуючі питання інтеграції. Яскравим прикладом успішної інтеграції стала родина з Донеччини. Їм довелося полишити будинок, успішну роботу, втратити зв’язки та розпочинати будувати своє життя наново. Маючи вищу освіти, високий рівень професійного досвіду, не цуралися виконувати некваліфіковану працю. Завдяки власній наполегливості, своєчасній допомозі з боку ЦЗ у пошуку роботи, подружжя знайшли роботу за фахом та покликанням: дружина викладає іноземну мову, чоловік займає посаду в органах місцевої влади. Громада отримала інтелектуальний потенціал. 
 
Юристи ГО "Десяте Квітня" вели відкритий діалог з переселенцями. Люди повідомляли про складнощі в адаптації на новому місці, відверто розповідали про певне відчуття розгубленості, складнощі у достатньому самозабезпеченні. При цьому проявляли бажання, наприклад, в отриманні нових знань, навичок, готовності до навчання. Зазначали, що не вистачає елементарних навиків користування Інтернетом, сервісами державних органів або банківських установ, навіть такою послугою, як придбання електронних квитків або інш. Особливо потребують таких знань переселенці та місцеві мешканці, які мешкають у віддалених населених пунктах.
Любашівка – невеличке смт Одещини, проте яка потужна міць громади, рушійна сила та згуртованість влади, громадськості та активних громадян в розбудові кращого особистого та навколишнього середовища.
Вражені! Підтримуємо! Будуємо краще майбутнє разом!