Починаючи з 24 лютого 2022 року на території міста Миколаїв та Миколаївської області впродовж довгих 10 місяців тривали бойові дії. Після звільнення Херсонщини обстрілів поменшало, але мешканці регіону відчувають наслідки війни, що триває. Усе це, і безліч інших факторів, позначається на ментальному та фізичному здоров’ї людей.

Намагаючись підтримати мешканців у ці складні часи ГО «Десяте квітня», взялася до реалізації проєкту з надання психологічної допомоги вимушеним переселенцям, які тимчасово проживають в регіоні та фахівцям, які працюють і допомагають постраждалими верствами населення Миколаївщини. Партнером проекту виступив Міжнародний медичний корпус (International Мedical Corps), який має вже досвід роботи в Україні.

У проекті передбачено різні види допомоги: перша психологічна допомога, індивідуальні консультації в рамках кризового консультування або кейс-менеджменту, групові ворк-шопи з копінгових стратегій подолання стресу та підтримки ментального здоров’я для місцевих мешканців Миколаївщини та внутрішньо переміщених осіб. Також передбачені активності для соціальних працівників, психологів, юристів, волонтерів у вигляді ворк-шопів із питань зниження стресу та резільєнтності, тренінгів з превенції емоційного та професійного вигорання, а також супервізійна підтримка. 

За перший місяць впровадження проекту за психосоціальною допомогою та підтримкою звернулися і внутрішньопереміщені особи, і місцеві мешканці прифронтових та деокупованих територій області. 

Варто зауважити, що загальна кількість звернень склала 191 унікальну особу, з них більша частина осіб, що звернулись, – це жінки. Стосовно віку тих, хто звертався за підтримкою, то переважна більшість люди у віці від 30 до 60 років, менше – люди старші 60 років.

Так, протягом березня 2023 року, наприклад, за індивідуальними консультаціями звернулися 35 осіб, з яких частину було перенаправлено до інших медичних фахівців, зокрема психотерапевта, психіатра, терапевта тощо.

Найпоширеніші запити, з якими зверталися до консультантів з емоційної підтримки та психологів були: погіршення відносин із близькими і рідними (роздратування, агресія, образа, нетерпимість), тривожність (в тому числі й за власне майбутнє), втрата (житла, рідних, стосунків, звичного образу життя, множинні втрати, тощо), батьківсько-дитячі відносини. 

Крім того, фахівці допомагали у разі виникнення панічних атак та фобій різного характеру, загостренні психічних розладів, психосоматизації дистресу (порушення сну, порушення апетиту, головні болі, м’язові болі), відчуття фізичного та емоційного виснаження, наслідків перебування у полоні на окупованій території. 

Учасниками групових заходів на Миколаївщині були соціальні працівники, волонтери, юристи, психологи, які працюють з вразливими групами населення. Для фахівців допомогаючих професій є важливою складовою опрацювання власних емоцій, своєчасна ідентифікація процесів вигорання та робота з ними, підвищення стресостійкості, профілактика емоційного та професійного вигорання, формування навичок та знань відповідального батьківства, вирішення конфліктів та покращення адаптації до нових умов у нових місцях проживання. Все це і є основою групових активності в рамках проекту. 

Під час проведення групових заходів учасники мали можливість розвивати вміння безконфліктно сприймати думку оточуючих, виховували толерантність, доброзичливість, напрацьовували навички гідного поводження при агресивній комунікації; конструктивної взаємодії та вирішення різних складних ситуацій. 

Учасники психологічних зустрічей вважають, що така взаємодія є необхідною сьогодні і уже чекають на анонси наступних заходів проекту, адже ми всі продовжуємо працювати в складних умовах довготривалого дистресу, і систематична підтримка є важливою складовою збереження ментального та фізичного здоров’я.