Юрист ГО “Десяте Квітня” Вікторія Саєнко прийняла участь у міжнародній зустрічі експертів стосовно здійснення юридичного захисту від дискримінації на підставі етнічного походження та дискримінації осіб без громадянства. Захід був організований анти-дискримінаційним центром “Меморіал” на якому були преставлені експерти з Бельгії, Японії, України, Росії, Білорусі, Молдови, Казахстану, Киргизстану, Узбекистану, Таджикістану та інших країн.

Зустріч проходила 26 та 27 червня в місті Київ. Протягом першого дня учасники обговорювали питання дискримінації на підставі етнічного походження. Учасникам було представлено особливості та проблеми збору й обробки інформації для подальшого використання в статистичних цілях. Надалі була здійснена дискусія стосовно переслідувань на території АРК представників Хізб ут-Тахрір; обговорено т.зв. “Інструкцію з білого терору”, котрою керуються сучасні неонацисти; обговорено тактику подачі заяви до ЄСПЛ у світлі рішень Клеін та Александрович проти Росії. Крім того, пан Тайсуке Коматсу представив доповідь стосовно участі неурядових організацій в Комітеті ООН з ліквідації расової дискримінації.

Наступного дня головною темою для обговорення були особи без громадянства. Учасники дискутували стосовно ситуації з ОБГ в Україні, РФ та країнах СНД.  Було обговорено можливість захисту прав ОБГ у світлі практики ЄСПЛ (Єрмакович проти РФ; Смірнова проти РФ). Особливої уваги було приділено утриманню ОБГ в пунктах тимчасового утримання іноземців (та їх аналогах в інших країнах) у зв’язку обговоренням справи Кім проти РФ. Окремим блоком було виділено питання дискримінації ромів.

Учасники зустрічі покинули Київ повні нових ідей, натхненні прикладами інших країн та готовими до нових дій.

Дякуємо за фото Кристина Радукан!

[gallery link="file" ids="4608,4610,4609"]