12 серпня Україна вперше святкувала Міжнародний день молоді, заснований Генеральною Асамблеєю ООН, із усім світом. Свято покликане відзначити молодіжні ініціативи та підтримати молодих людей у їх прагненні до реалізації власного потенціалу та побудови кращого світу

З нагоди Дня молоді, команда громадської організації “Десяте квітня” організувала в Олександрії інтеграційний захід, що увійшов до загальної святкової програми. Понад 100 молодих осіб з числа місцевих і переселенців долучились до нього протягом 11-12 серпня. Вони дізналися про потреби внутрішньо переміщених осіб та взяли участь дискусії щодо пошуку шляхів адаптації.

11 серпня мало місце щорічне змагання “Ігри розуму - 2022”, організоване Олександрійською міською централізованою бібліотечною системою разом з ПК «Світлопільський» за підтримки відділу молоді та спорту міської ради і ГО «Нова хвиля». Цього разу кількість учасників становила 30 осіб, об’єднаних у 6 збірних команд. До них увійшли члени молодіжної ради, відділу молоді та спорту, бібліотекарі, представники громадських організацій, а також команда внутрішньо переміщених осіб “Волонтери”. Остання була сформована за координації нашої консультантки по роботі зі спільнотами.

фото команди ВПО Волонтери

Команди інтелектуалів пройшли 6 раундів, які містили загальні питання, питання з історії, географії, спорту, традицій народів світу тощо. Дві найсильніші команди «Молодий народний рух» та «Незламні бібліотекарі» набрали по 18 балів та змагалися за перемогу в додатковому раунді. Давши відповіді на три фінальних питання, кубок виборола команда членів ГО «Молодий народний рух». Команда з числа ВПО “Волонтери” посіла почесне третє місце. Також вони обговорили з представниками Молодіжної ради та молодіжного парламенту ідею створення у місті молодіжного хабу, яку наступного дня донесли міському голові Сергію Кузьменку за кавою. Молодь висловила бажання та потребу у навчанні проектному менеджменту та азам бізнесу. 

Фото з сніданку

12 серпня у рамках заходу, що відбувався з 17.00 до 18.30 на площі перед ПК “Світлопільський”, діяло три локації: фотозона “Молодь у фокусі”, “Жива бібліотека” і локація “Підвішена допомога”, обмін пропозиціями між олександрійцями та ВПО. Водночас гості могли насолодитись виступами місцевих творчих колективів.

У рамках “Живої бібліотеки” всі бажаючі учасники заходу змогли поспілкуватися з 4 “книгами”. Сергій Грес, голова Олександрійської молодіжної ради, розповідав, як розвиває сучасне мистецтво в умовах війни. Соціальна працівниця ГО “Десяте квітня” Катерина Карпенко - чим корисні соціальні працівники. Переселенка Анастасія Євсейчик розповіла "читачам" про свій досвід адаптації в Олександрії, а Альона Торянікова, яка теж є внутрішньо переміщеною особою, поділилась секретами роботи у б'юті-індустрії. 

Фото з фоторамкою copy copy copy

Під час фотосесії всі бажаючі фотографувалися в Інстарамці, створеній до Дня Молоді з хештегами #Україна_єдина, #молодь_сила, #десяте_квітня, #олександрія_моя_мрія, бавоною та іграшковим байрактаром. Багато ВПО і місцевих обмінювалися ідеями, як вони можуть бути корисні один одному, тож захід поклав початок діалогу між молоддю ВПО та олександрійцями.