21 вересня Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні і надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном», який вже офіційно опублікований та набув чинності з 15.10.2022 року. 

Найсуттєвішою зміною є те, що Законом встановлено рівні умови оплати праці як для громадян України, так і для іноземців та осіб без громадянства, а саме скасовано обов’язок роботодавця виплачувати заробітну плату у розмірі не менш як 5 або 10 мінімальних заробітних плат.

Також спрощено процедуру видачі та продовження дії дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні (надалі – дозвіл).

Ключові зміниякі стосуються шукачів захисту:

• Перелік категорій осіб, на працевлаштування яких видається дозвіл, доповнено категорією іноземців, які оскаржують рішення про відмову в оформленні документів для вирішення питання щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту.
• Передбачено можливість ненадання роботодавцем копій сторінок паспортного документа з особистими даними, разом з перекладом українською мовою, засвідченим в установленому порядку для отримання дозволу для категорії іноземців та осіб без громадянства, стосовно яких прийнято рішення про оформлення документів щодо вирішення питання про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту; іноземців та осіб без громадянства, які оскаржують рішення про відмову в оформленні документів для вирішення питання щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту (надалі – Шукачі захисту).
• Для осіб, які оскаржують рішення про відмову в оформленні документів для вирішення питання щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту передбачена можливість надання копії довідки про звернення за захистом в Україні.
• Дозвілвидається на строк дії довідки про звернення за захистом в УкраїніДія дозволу може бути продовжена у разі продовження дії такої довідки. Видача та продовження дії дозволу на застосування праці здійснюється безоплатно.
• Видача та продовження дії дозволу на застосування праці громадян Російської Федерації, Республіки Білорусь, а також інших держав, визнаних такими, що становлять загрозу державному суверенітету, територіальній цілісності і демократичному конституційному ладу та іншим національним інтересам України, здійснюються за погодженням із регіональними органами Служби безпеки України.
• Праця може застосовуватися на різних посадах в одного або декількох (двох і більше) роботодавців за умови отримання дозволу кожним роботодавцем. Раніше дозвіл потрібний був на кожній посаді.
• Праця може застосовуватися без дозволу на посадах за сумісництвом в одного роботодавця, якщо строк дії трудового договору на посаді за сумісництвом не перевищує строку дії дозволу за основним місцем роботи.

У разі виникнення питань, не бійтеся звертатися за допомогою та консультацією. Наша гаряча лінія працює для осіб, що постраждали від війни, з понеділка по суботу з 08:00 до 22:00 за номером 0 800 33 28 58 

Також доступна група у Telegramhttps://t.me/TTA_hotline_web

Допомога надається безкоштовно за підтримки УВКБ ООН в Україні.