Цілий рік країна живе в умовах повномасштабної війни. Український народ продовжує вражати світ своєю мужністю та стійкістю, єдністю та людяністю, адже навіть у найважчі часи він продовжує допомагати тим, хто цього потребує найбільше.

 

В партнерстві з Агентством ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні, громадська організація “Десяте квітня” зробила свій внесок у подолання гуманітарної кризи. За період з 24 лютого 2022 року по 24 лютого 2023 року, фахівці організації працювали в наступних напрямках:

  • правова допомога;
  • психологічна підтримка;
  • соціальний супровід;
  • гуманітарна допомога.

 

Першою реакцією на нові виклики війни став запуск гарячої лінії. Зателефонувавши за її номером або написавши повідомлення в Telegram спільноті, кожна людина могла отримати професійні інформаційні консультації та, за необхідності, бути перенаправлена до фахівця в одному з офісів організації. За останній рік, наші оператори опрацювали понад 4,700 викликів та відповіли більш ніж на 1,500 текстових повідомлень, які надходили з різних куточків України та з-за кордону. 

 

Загалом, щонайменше 56,143 особи отримали інформаційну підтримку або спеціалізовані консультації від фахівців ГО «Десяте квітня». 

 

8, 803 осіб звернулись до організації за юридичною допомогою. Юристи організації надали 13, 959 консультацій. Вони стосувались широкого кола питань: поновлення втрачених документів, оформлення статусу внутрішньо переміщеної особи, оскарження відмови в оформленні статусу ВПО, отримання доступу до соціальних гарантій, допомоги на проживання, фіксація пошкодженого, зруйнованого нерухомого майна тощо. Водночас в роботі перебували справи людей, які раніше звертались за допомогою. Це переселенці, біженці, а також апатриди - особи без громадянства або особи під ризиком безгромадянства. 

 

Зміни в законодавстві та поява унікальних правових кейсів не впливали на режим роботи: юристи ГО «Десяте квітня» постійно поглиблювали свої знання, аби правову допомогу отримало якнайбільше людей, у тому числі у віддалених населених пунктах. Останнє було можливим при здійсненні виїздів в межах областей, які охоплює діяльність організації. Слід зазначити, що в даних виїздах брали участь не лише юристи, але й соціальні працівники та психологи. У такому ж професійному складі, вони чергували на станціях залізничного вокзалу, приміщеннях місцевих адміністрацій, місцях реєстрації внутрішньо переміщених осіб, пунктах перетину державного кордону. Для забезпечення дотримання прав переселенців та тих, хто перебуває в евакуації, було здійснено 1,670 моніторингових місій у пунктах перетину кордону та центрах розміщення ВПО. 

 

Важливий компонент допомоги людям, постраждалим від конфлікту, - психологічна підтримка. Станом на сьогодні, її отримало 6,383 особи. Психологи надавали допомогу тим, хто знаходився в кризових станах, а також проводити індивідуальні сесії за направленням операторів гарячої лінії або інших співробітників організації. 

 

Інколи в отримувачів допомоги виникала потреба у соціальному супроводі. Так, соціальними працівниками ГО «Десяте квітня» до органів державної влади та органів місцевого самоврядування було супроводжено 5,810 осіб. Ними ж були організовані роздачі гуманітарної допомоги. 

 

За підтримки Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні, ГО «Десяте квітня» було роздано 2,884 продуктових наборів та понад 102,121 наборів непродуктової гуманітарної допомоги! 

 

Із кожним днем війни, оператори обробляли все більше запитів, що стосувались прихистку, тож особливу увагу було приділено підтримці центрів розміщення внутрішньо переміщених осіб. Так, були покращені умови проживання 4,275 осіб, які проживають в 63 місцях компактного проживання ВПО. 

 

Тим часом фахівці ГО «Десяте квітня» продовжували підтримувати ініціативи спільнот та власне організовувати заходи, направлені на інтеграцію переселенців у нові громади. Серед прикладів таких проектів - розмовний клуб «РІКА», в рамках якого всі бажаючі мають змогу опанувати українську мову, дізнаючись більше про культуру та вражаючу історію нашої держави, нову главу якої ми творимо зараз. Разом до перемоги!